Vårvandringen till Skogsbyås 2013 05 18

Rolf Bladhs bilder kan beskådas via följande länk

Skogskarlarnas vårvandring, Skogsby Kolmården

 

Pingstafton 07.45, jag hämtas upp av Leif Thorsson för avfärd  E 20/ E4 mot Stavsjö och vidare grusvägen mot Skogsby. Vi åker tidigt för att hinna med en egen fika innan vandringen börjar. Lite vått på vägen efter Vagnhärad skvallrar om en passerad regnskur. Väl framme möts vi av en oväntad service, en uppdukad fika och ett gäng glada Nyköpingskarlar. Sällan smakar väl en kaffetår så bra som när man fått åka en bit, 14 mil denna gång.

Vid tiotiden hade en liten men naggande god skara samlats, då dyker en svart nercabbad uppkäftig  liten AUDI upp. Typisk turist sa någon, definitivt ingen skogskarl. Ut kliver då Anders Jönsson uppåkt från Finspång, han hälsas välkommen. Carina är nere och springer Göteborgsvarvet då passar Anders på att vårvandra. Bilen är hans uppfyllda ungdomsdröm.

Redan första backen vittnar om hur dagen ska bli, rejält kuperad men ack så vackert. Vi går norrut Sörmlandsleden på Skogsbyås. Det doftar av nyutslagen blåbärsblom. Anders Johansson plockar upp ett nykläckt äggskal tonat i blått och vi enas om att det krupit en koltrastunge ur ägget.

Som alltid då Skogskarlar går någonstans där det finns skog så har man letat fram gamla kartor från tidigare tävlingar. Denna gång mycket tidigare, nämligen från en kavle 1956. Jan-Olof Gust och Curre Thorén hade sprungit en budkavle delvis i snö och Curre hade haft en kontroll uppe vid högsta punkten på Vensbriksberget 123 meter över havet där nu ett utsiktstorn ståtade med sina 12 meter ytterligare upp. Tilläggas kan att undertecknad vid den tiden gjorde sin värnplikt vid kustjägarskolan på KA1 i Vaxholm 18 år gammal. Tornet hade byggts 2000 av en AMS-grupp och invigts 2001. Från dess topp såg man milsvida omkring. Tidigare hade man sett gruvlaven i Sköldinge innan den sprängdes av säkerhetsskäl.

Nerstigningen från sörmlands högst belägna punkt blev lite enklare, vi lyssnade till skogens ”terrorist” Göken, som inte ens bryr sig om att bygga sig ett bo utan utnyttjar hänsynslöst sina medfåglar i skogen.

Nästa rast togs vid ett vindskydd vid den lilla sjön Vikitteln. Där fick vi sällskap av ett par familjer som planerat att fira pingstafton vid grillen i skogen. Vilket bra initiativ som verkade uppskattat inte minst av barnen.

Efter rasten studerade vi en märklig naturformation. En mini ”Grand kanjon”. Nedanför en förkastningsbrant i granit hade strömmande vatten med hjälp av roterande hårda stenar skapat djupa fåror i den mjukare kalkstenen nedanför. Formationen är så speciell att den är definitivt värd ett besök om man är det minsta geologiskt intresserad.

Väl nere på vägen blev det en behaglig promenad längs grusvägen förbi gården Skogsby tillbaka till bilarna. Vi tackade samfält Nyköpingskarlarna för en perfekt anordnad vårvandring i det underbaraste av väder. Därefter spreds vi mot respektive hemort för att fira Pingst.

Vi som fick uppleva denna härliga dag var: Anders Johansson, Dick Edengren, Ove Eriksson, Kjell Johansson, Rolf Bladh, Gunnar Eriksson och Curt Thoren samtliga Nyköping. Ove Hallin och Billy Jakobsson Åker. Erik Pettersson, Jan Olof Gust och Harry Axelsson Katrineholm. Anders Jönsson Finspång. Leif Thorsson och undertecknad Lennart Karlsson från Mariefred.