Sörmlands Skogskarlars vårvandring 20 maj 2023


Denna underbara vårmorgon samlades sjutton skogskarlar från hela Sörmland på den äng som vid midsommar rymmer hela Mariefreds firande befolkning. Man fägnades med kaffe och kakor innan det blev dags för avmarsch.
Första stoppet blev vid det som till för ett tiotal år sedan var Gripsholms Kungsladugård. Den brann då ner efter ett slarv med en cigarettfimp. Huset inrymde då grafikens hus som därmed blev hemlösa.
Lennart Schweiz från OK Grip berättade en del fakta kring huset och senare även om den intilliggande Kärnbo kyrkoruin, i folkmun kallad svinkyrkan.

Vandringen gick sedan vidare över golfbanan via ”barnhemmet” och in i Hjorthagen.

Grip hade planerat för en lite längre promenad som nu kortades ner lite av tidsskäl, då vi hade en avsatt tid för ett möte med en före detta Slottsuppsyningsman vid namn Jim Sjöberg. Mannen som kan allt om Mariefreds och Gripsholms historia. Medan vi övriga intog vårt fika på det så kallade Bellmansberget med en strålande utsikt över både slottet och Gripsholmsviken berättade Jim på ett levande sätt hur det var att bo på slottet på den tiden. Naturligtvis är slottet och dess historia just nu präglat av att hela Kommunen om någon vecka firar att det gått femhundra år sedan Gustav Vasa valdes till Kung i Strängnäs. Det blir ett pampigt firande med kungafamilj och allt.

OK Grips skogskarlar vill passa på att tacka alla som ställde upp.


Vid pennan
Lennart Karlsson